Gerard en ik

Toen ik de Indisch - Catalaans filosoof en wetenschapper, Raimon Panikkar interviewde, in Tavertet, Barcelona, hoog in de bergen waar hij woonde, viel mij zijn vrijheid en zijn verrassende manier om naar de werkelijkheid te kijken op.

Toen ik hem sprak over de man die ik toen pas kende, Gerard Bodifee en over ons voornemen om te trouwen, zei hij mij: 'Denk eraan: een huwelijk wordt in de hemel gesloten en op aarde gevierd'. 

Het was de manier van deze filosoof met de àndere blik, om te zeggen dat je een relatie 'niet zelf kan màken', dat je er niet aan kan 'werken'. Een verbintenis is al gesloten in een transcendente werkelijkheid die ons overstijgt of dit is niet het geval. Het enige wat wij kunnen doen is aandachtig luisteren naar die werkelijkheid en haar 'bejahen'. Panikkar vervolgt: 'Je moet je hart volgen, op voorwaarde dat het zuiver is.' Hoe wordt je hart zuiver?

Wij praten er uren over in dat kleine bergdorp, het interview van destijds beloof ik op mijn Youtubekanaal te zetten, beschikbaar voor iedereen.

Wat mij drijft

Een tussenpersoon zijn tussen mijn gasten en mijn publiek. Deuren openen en bruggen bouwen. 

Opening doors and building bridges between my guests and the public. Wise words shouldn't get lost and transcendence is what we need to be fully human. 

Wat werd bereikt

in teamverband!

 • Vele, vele mensen schreven of mailden mij om te bedanken voor de inspirerende gedachten die hen troffen in interviews. Maar ik ben het veeleer die dankbaar moet zijn omdat de boodschappen ontvangen werden. Deze woorden kunnen nooit meer verloren gaan!

 • Interviews voor televisie: 'Estafette', 'Twee over Een', 'Wereldbeelden' 'De Wandeling' voor KRO, Nederland en Braambos, Canvas.

 • De bijbehorende Pelgrimboeken: Pelgrim in het Leven, Pelgrims Onderweg, Ongewone Wegen, hebben mijn wereldbeeld veranderd. Hoe kan ik al deze gasten bedanken?

 • De lezingen doorheen het Vlaanderen en Nederland brachten mij in contact met een publiek dat mij opnieuw inspireerde..

 • 'Hildegard von Bingen'. Werken aan het scenario, research verrichten voor de film, presenteren van de docu-gedeeltes... het was een boeiende onderneming. Ontzettend goede ploeg van Vlaamse, Duitse en Nederlandse filmmakers.

 • Mijn boek 'The Dominican Way' werd vertaald in het Nederlands 'Ongewone Wegen', met interview die een ongewoon beeld geven van het Dominicaanse leven wereldwijd.

 

 • Het scenario schrijven voor kortere films voor KRO over Meister Eckhart en Simone Weil, stimuleerde mijn verbeelding.

 • De audio-opnames van interviews: op pad met de voicerecorder!

 • Het presenteren van de concerten 'Veelstemmig Licht' over de spirituele tradities in samenwerking met twee briljante harpistes: Isabelle Karen, bedankt!

 • Dank aan mijn unieke styliste, Elisabeth de Sloovere, al meer dan 25 jaar modeontwerpster, maar veel meer dan dat. Onder de naam Sabeth heeft ze winkels in Leuven en Brussel. Voor haar boek 'Dubbele zijde/double face’, (Lannoo) maakte ik een interview met deze inspirerende en gedreven dame.

 • Aan de universiteit van Maastricht kon ik de boeiende collegereeks filmen van wetenschapper en filosoof: dr. Gerard Bodifee. Online op Youtube.

 • 'World without End': we filmden in Colorado en ik schreef het boek dat werd gepubliceerd door Bloomsbury, London, 2017, de Nederlandse vertaling verscheen al in 2017: 'Wereld zonder Einde.' (Kok, Utrecht), zie verder op deze site.

 • Huis voor Filosofie vzw, mijn geliefkoosd project, in samenwerking met mijn man, Gerard Bodifee, over de wisselwerking tussen wetenschap, filosofie en religie, blijft intrigeren. Studiedagen en reizen.

Het verhaal gaat verder.....

Wat komt

- KRETA 2018 met dr. Bodifee and dr. Thyssen. over het Blokuniversum van Einstein. Wat zijn de consequenties van dit nieuwe wereldbeeld? Foto’s van deze unieke seminariereis vindt u binnenkort op deze site. In de Davidsfondsbrochure vindt u trouwens al foto’s, gemaakt door fotograaf De Boevere, die was meegestuurd door DF om dit project ook in foto’s en film vast te leggen.

- PAROS 2018 met dr. Gerard Bodifee over de vraag of de mens een vrije wil heeft of niet. Zijn boek 'Ruimte voor Vrijheid' dient als een leidraad. Weldra ook foto’s op deze site en blogs over dit prachtig cycladisch eilandje.

- VIDEO filmpjes van voorbije interviews worden gepubliceerd op mijn Youtubekanaal. www.lucette.be ‘Mijn Youtube’

- IN THE MAKING: Gesprekken met Gerard Bodifee over filosofische, wetenschappelijke en spirituele onderwerpen. U vindt deze inspirerende korte filmpje via Youtube over het Watertekort, de vrije wil (een 4 tal) en ‘Blijf van die klokken af’ over het geschakel tussen zomer -en wintertijd.

- STUDIEDAGEN in het najaar van 2018 en in 2019.

- KRETA 2019: (voorlopige data): 25 tot 31 mei 2018 met dr. Gerard Bodifee en dr. Pieter Thyssen. Onderwerp nog te bepalen. Aankondiging ook via de DF-brochure

- PAROS 2019: (voorlopige data): begin september 2019 met dr. Gerard Bodifee, onderwerp nog te bepalen.

 • Geïnteresseerd? Graag hoor ik het van u: lucette.verboven@telenet.be