Nieuwjaar 2019 Interview Jordi SAVALL 'Muziek is de meest universele taal van de mens'

Het verhaal dat Jordi Savall mij in Brugge vertelde tijdens het interview en dat ik opnam in mijn boek ‘Wereld zonder Eind’, uitgeverij Kok. (inleiding, p.13)

‘Helemaal aan het begin van de tijd waarin alles geschapen werd, waren muziek en woorden met elkaar verweven. Maar op een dag vertelde iemand een leugen. Omdat de muziek geen leugens kan verdragen, nam ze afstand van het woord en raakten ze van elkaar gescheiden. Het was een verdrietige situatie, die lange tijd bleef voortbestaan. Totdat iemand op een dag een manier vond om de twee weer samen te brengen, namelijk door te bidden tot God. Dat is de manier waarop het gregoriaans in het leven werd geroepen’. (Jordi Savall, Brugge, Magdalenakerk)

Lucette Verboven