De ruimte zondert af, de tijd verbindt (Gerard Bodifee)

Hieronder vindt u een gedachte van Gerard Bodifee uit het boek ‘Nocturnes’ naar aanleiding van de publicatie van ons vijfde Andromeda-gesprek over de tijd op 13 november 2020. www.huisvoorfilosofie.be

Kunstenares Griet Cockaerts gaf de tekst van Gerard calligrafisch weer in de vorm van een tijdsband die wentelt rondom de aarde.

‘Twee voorwerpen die zich op hetzelfde moment op verschillende plaatsen bevinden, kunnen niet hetzelfde voorwerp zijn. Twee voorwerpen die zich op verschillende momenten op dezelfde plaats bevinden, zouden hetzelfde voorwerp kunnen zijn.

Ruimte en tijd bepalen niet op dezelfde manier wat één is en wat veel is.

Wat in de ruimte verspreid ligt en in de tijd samenvalt, kan niet één ding zijn. Het gaat dan noodzakelijk om meer dan één ding. Wat daarentegen in de tijd verspreid voorkomt en in de ruimte samenvalt, kan één en hetzelfde voorwerp zij. Het is zelfs mogelijk dat wat in de tijd verspreid voorkomt en ook in de ruimte verspreid ligt één en hetzelfde voorwerp is, als de afstand niet te groot is in verhouding tot het tijdsverschil zodat de snelheid van het licht niet overschreden hoeft te worden om van de ene plaats nar de andere te gaan binnen het gegeven tijdsinterval. Als de tijdstippen verschillend zijn en de plaatsen niet (of niet te veel), dan kunnen de verschillende toestanden betrekking hebben op één ding. De tijd rijgt verschillende toestanden aaneen tot één ding. De ruimte kan dat niet. Als de plaatsen verschillend zijn maar de tijdstippen niet (of niet te veel), dan kunnen de verschillende toestanden nooit één ding zijn.

De ruimte zondert af, de tijd verbindt.

Aan dit alles is niets bijzonders. Alleen is er niemand op de wereld die begrijpt waarom het zo is.’

Gerard Bodifee uit ‘Nocturnes’

6b hier en nu.JPG
Lucette VerbovenComment